Triggerpoint therapie

Triggerpoints zijn verkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of 'knoopjes', waardoor de spieren niet meer kunnen ontspannen. Triggerpoints kunnen pijn, tintelingen of gevoelloosheid veroorzaken als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof. Ze geven altijd een uitstralingspijn naar een ander gebied in het lichaam. Dat maakt het soms moeilijk voor de patiënt om precies te voelen waar de pijn vandaan komt. Als ik een triggerpoint gevonden heb en er druk op geef, dan is de pijn herkenbaar op de plek waar je last hebt. Triggerpoints geven dus altijd een uitstralingspijn.
Oorzaken van triggerpoints:

Ongelukken, valpartijen, operaties, blessures en overbelasting. De symptomen kunnen zijn: spierstijfheid, duizeligheid, hoofdpijn, oorpijn, oedeem, pijn in bepaalde spieren, enz.


Hoe behandel ik triggerpoints?

Ik gebruik triggerpoint therapie in de sport- en shiatsumassage als ik merk dat triggerpoints aanwezig zijn. Als je gericht met een klacht komt waarvan ik het vermoeden heb dat de oorzaak een triggerpoint kan zijn, ga ik ernaar op zoek. Ik behandel de triggerpoints en masseer het gebied erom heen. Vaak kan de oorzaak van de pijn heel ergens anders in het lichaam zitten dan de plek waar de pijn zich uit. Ik ga daarom altijd op zoek in een groter gebied in het lijf.


Ik behandel het punt door een strijkende beweging of aanhoudende druk. Dit zorgt ervoor dat bloed en lymfe beter kunnen worden afgevloeid. De druk kan best pijnlijk zijn, maar neemt snel af naarmate er meerdere strijkingen hebben plaatsgevonden.


Een duidelijke uitleg met animatie over triggerpoints, zie je in het filmpje van Michiel Akkerman: YouTube