Shiatsu

Shiatsu is een energetische massage, dat wil zeggen dat er gemasseerd wordt op de energiebanen. Iedereen heeft energiebanen of meridianen in het lichaam waardoor qi stroomt. Soms kan de qi (energie) verstoord zijn, waardoor er zich een blokkade in de meridiaan vormt. Een shiatsu massage zorgt ervoor dat de qi overal gelijkmatig gaat stromen in je lichaam om zodoende een optimale balans te verkrijgen.

In de oosterse geneeskunde gaat men ervan uit dat lichaam en geest één zijn. Shiatsu kan dan ook toegepast worden bij zowel lichamelijke als geestelijke klachten of klachten die te maken hebben met de interne organen. Denk aan buikpijn, hoofdpijn, migraine, diarree of constipatie, overgangsklachten, vermoeidheid, luchtwegproblemen, etc.

 

Bij Shiatsu leun ik met mijn eigen lichaam op jouw meridianen. Ik zet daarbij vooral druk met de handpalm, duim of vingers en soms met mijn ellebogen of knieën. De druk wordt altijd geleidelijk gegeven. Het is dus geen pijnlijke massage, hoewel sommige plekken best gevoelig kunnen zijn. Door de druk langzaam op te voeren kun je steeds diepere druk verdragen. Naast

drukpunten, maak ik ook gebruik van strekkingstechnieken, bijvoorbeeld het rekken en strekken van de armen, benen of het hoofd.

Een Shiatsu-behandeling duurt ongeveer een uur (Shiatsu basis). Soms is iets meer tijd nodig, bijvoorbeeld als er meerdere klachten spelen en/of ik extra ondersteundende technieken inzet (Shiatsu uitgebreid).


Om specifieke klachten te verhelpen of verlichten maak ik soms gebruik van extra ondersteunende technieken zoals Japanse acupunctuur, moxa en cupping.

Japanse acupunctuur

Om de massage kracht bij te zetten kan het raadzaam zijn om een aantal naaldjes te gebruiken. Deze zijn zeer dun en worden heel oppervlakkig gezet. Meestal worden ze niet eens gevoeld, ook niet bij het prikken. Japanse acupunctuur is namelijk heel mild en over het algemeen pijnloos.

Moxa

Moxa is een soort sigaar met daarin bijvoetkruid. De brandende moxastick houd ik boven de huid, boven de plek waar het nodig is. De warmte en het kruid zorgen voor een diepe werking in het lichaam en stimuleren de doorbloeding. Moxa is absoluut pijnloos en de warmte wordt meestal als prettig ervaren. Moxa wordt vooral toegepast bij klachten als chronische pijnen, gewrichtsproblemen, energiegebrek of koude in het lichaam. Het helpt ook goed bij littekens om verkleving met de onderlaag te voorkomen of los te krijgen. Moxa is ideaal om blokkades in de energiestroom op te lossen.

Cupping

Cupping is een intensieve manier om bijvoorbeeld spierknopen te ontspannen. Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en het bindweefsel stevig gestimuleerd doordat de cup vacuüm wordt getrokken. Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed. Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral effectief in de bestrijding van pijn. De doorbloeding in spieren en weefsels wordt sterk verbeterd en stagnaties in de energiestroming worden opgeheven. De bloedcirculatie en de circulatie van vloeistoffen in de huid verbetert waardoor afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

Cupping geeft niet alleen goede resultaten bij spier- en gewrichtsklachten, rug-, nek- en schouderpijn, maar werkt ook heel goed bij kou in het lichaam, opkomende verkoudheid en beginnende griep.

Vergoeding door zorgverzekeraars

Een Shiatsu behandeling wordt (gedeeltelijk) vergoed door zorgverzekeraars als je een aanvullende verzekering hebt. Het valt onder 'Alternatieve Geneeswijzen' en gaat niet van je eigen risico af. Je kunt zelf de factuur van de behandeling bij jouw zorgverzekeraar declareren. Check vooraf goed bij je eigen verzekeraar of je in aanmerking komt voor vergoeding. Hier vind je een lijst van zorgverzekeraars die de consulten vergoeden.