Behandelmethoden

Lin et l'autre

Massagepraktijk


Een sportmassage is vooral bedoeld voor mensen die hun spieren soepel willen houden na het beoefenen van sport. Wie kent het niet; je bent aan het trainen voor een marathon en hebt zojuist 15km hard gelopen. De volgende dag voelen je benen loodzwaar en kom je bijna de trap niet meer op. Met een beetje rust houden gaat dat gevoel met een aantal dagen meestal wel weg. Maar laat je je na de training masseren, dan is de spierpijn vaak de volgende dag al weg. Vooral als je veel sport of naar een sportieve uitdaging toetraint, is het verstandig om je lichaam regelmatig te laten masseren. Zo houd je de spieren soepel en kom je eventueel insluipende blessures eerder op het spoor. De massage maakt je meer bewust van je lijf en de zwakke plekken die er eventueel zijn. Zodoende kun je gerichter trainen en voel je pijntjes eerder opkomen. De massage bevordert de bloeddoorstroming in de spieren en voert afvalstoffen sneller weg, waardoor je spieren zich sneller herstellen.


Heb je onverhoopt toch een blessure opgelopen? Dan kan sportmassage helpen bij het herstel na of gelijktijdig met bijvoorbeeld fysiotherapie behandelingen. Door het bevorderen van de doorstroming in de spieren, geneest de aangedane plek sneller.


Een sportmassage kun je ook ondergaan als een ontspanningsmassage. Je hoeft niet persé sporter te zijn om een sportmassage te krijgen. Houd je van een stevige massage, maar wel op een ontspannende manier, dan kun je gerust kiezen voor een sportmassage. Ik zorg voor ontspanning en tevens pak ik verhardingen aan die ik tegenkom tijdens de massage. Soms kan dit pijnlijk aanvoelen, maar het resulteert altijd in een ontspanning achteraf.

Sportmassage

Shiatsu massage of therapie

Shiatsu is een energetische massage, dat wil zeggen dat er gemasseerd wordt op de energiebanen. Iedereen heeft energiebanen of meridianen in het lichaam waardoor qi stroomt. Soms kan de qi (energie) verstoord zijn, waardoor er zich een blokkade in de meridiaan vormt. Een shiatsu massage zorgt ervoor dat de qi overal gelijkmatig gaat stromen in je lichaam om zodoende een optimale balans te verkrijgen.

In de oosterse geneeskunde gaat men ervan uit dat lichaam en geest één zijn. Shiatsu kan dan ook toegepast worden bij zowel lichamelijke als geestelijke klachten of klachten die te maken hebben met de interne organen. Denk aan buikpijn, hoofdpijn, migraine, diarree of constipatie, overgangsklachten, vermoeidheid, luchtwegproblemen, etc.

 

Bij Shiatsu leun ik met mijn eigen lichaam op jouw meridianen. Ik zet daarbij vooral druk met de handpalm, duim of vingers en soms met mijn ellebogen of knieën. De druk wordt altijd geleidelijk gegeven. Het is dus geen pijnlijke massage, hoewel sommige plekken best gevoelig kunnen zijn. Door de druk langzaam op te voeren kun je steeds diepere druk verdragen. Naast drukpunten, maak ik ook gebruik van strekkingstechnieken, bijvoorbeeld het rekken en strekken van de armen, benen of het hoofd.


Om specifieke klachten te verhelpen of verlichten maak ik soms gebruik van extra ondersteunende technieken zoals Japanse acupunctuur, moxa en cupping.


Japanse acupunctuur

Om de massage kracht bij te zetten kan het raadzaam zijn om een aantal naaldjes te gebruiken. Deze zijn zeer dun en worden heel oppervlakkig gezet. Meestal worden ze niet eens gevoeld, ook niet bij het prikken. Japanse acupunctuur is namelijk heel mild en over het algemeen pijnloos.


Moxa

Moxa is een soort sigaar met daarin bijvoetkruid. De brandende moxastick houd ik boven de huid, boven de plek waar het nodig is. De warmte en het kruid zorgen voor een diepe werking in het lichaam en stimuleren de doorbloeding. Moxa is absoluut pijnloos en de warmte wordt meestal als prettig ervaren. Moxa wordt vooral toegepast bij klachten als chronische pijnen, gewrichtsproblemen, energiegebrek of koude in het lichaam. Het helpt ook goed bij littekens om verkleving met de onderlaag te voorkomen of los te krijgen. Moxa is ideaal om blokkades in de energiestroom op te lossen.


Cupping

Cupping is een intensieve manier om bijvoorbeeld spierknopen te ontspannen. Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en het bindweefsel stevig gestimuleerd doordat de cup vacuüm wordt getrokken. Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed. Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral effectief in de bestrijding van pijn. De doorbloeding in spieren en weefsels wordt sterk verbeterd en stagnaties in de energiestroming worden opgeheven. De bloedcirculatie en de circulatie van vloeistoffen in de huid verbetert waardoor afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

Cupping geeft niet alleen goede resultaten bij spier- en gewrichtsklachten, rug-, nek- en schouderpijn, maar werkt ook heel goed bij kou in het lichaam, opkomende verkoudheid en beginnende griep.

Triggerpoint therapie


Triggerpoints zijn verkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of 'knoopjes', waardoor de spieren niet meer kunnen ontspannen. Triggerpoints kunnen pijn, tintelingen of gevoelloosheid veroorzaken als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof. Ze geven altijd een uitstralingspijn naar een ander gebied in het lichaam. Dat maakt het soms moeilijk voor de patiënt om precies te voelen waar de pijn vandaan komt. Als ik een triggerpoint gevonden heb en er druk op geef, dan is de pijn herkenbaar op de plek waar je last hebt. Triggerpoints geven dus altijd een uitstralingspijn.Oorzaken van triggerpoints:

Ongelukken, valpartijen, operaties, blessures en overbelasting. De symptomen kunnen zijn: spierstijfheid, duizeligheid, hoofdpijn, oorpijn, oedeem, pijn in bepaalde spieren, enz.


Hoe behandel ik triggerpoints?

Ik gebruik triggerpoint therapie in de sport- en shiatsumassage als ik merk dat triggerpoints aanwezig zijn. Als je gericht met een klacht komt waarvan ik het vermoeden heb dat de oorzaak een triggerpoint kan zijn, ga ik ernaar op zoek. Ik behandel de triggerpoints en masseer het gebied erom heen. Vaak kan de oorzaak van de pijn heel ergens anders in het lichaam zitten dan de plek waar de pijn zich uit. Ik ga daarom altijd op zoek in een groter gebied in het lijf.


Ik behandel het punt door een strijkende beweging of aanhoudende druk. Dit zorgt ervoor dat bloed en lymfe beter kunnen worden afgevloeid. De druk kan best pijnlijk zijn, maar neemt snel af naarmate er meerdere strijkingen hebben plaatsgevonden.


Een duidelijke uitleg met animatie over triggerpoints, zie je in het filmpje van Michiel Akkerman: YouTube


Ontspanningsmassage

Met een ontspanningsmassage kom je even helemaal tot rust. Een moment voor jezelf om te ontstressen en tot jezelf te komen. Tijdens de massage voel je waar eventueel gevoelige plekken zitten. Deze behandel ik, zodat gespannen spieren kunnen gaan ontspannen. Veel mensen hebben last van schouders en nek door bijvoorbeeld veel zittend (computer)werk. De spierverhardingen die je daar dan voelt maak ik soepeler. Ook lage rugklachten zijn goed te behandelen met massage. Na de behandeling voel je vaak direct al minder stijfheid.

De doorbloeding in de huid en spieren wordt verbeterd, waardoor afvalstoffen sneller uit je lijf weggevoerd worden. Het is goed mogelijk dat je na de massage veel moet plassen om die afvalstoffen kwijt te kunnen. Het is raadzaam om na de massage veel water te drinken. Dit geldt overigens ook voor sportmassage. Na de massage voel je je weer fit en ontspannen.
Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die zich bezig houdt met de afvoer van weefselvocht. Het is een manier om de afvoer van afvalstoffen naar de bloedsomloop te verbeteren en het natuurlijk afweersysteem op peil te brengen.

Manuele lymfedrainage is een zeer zachte en rustige massage met een maximale rekking van de huid en een minimale druk.

 

Een Manuele lymfedrainage zorgt ervoor dat de lymfecirculatie tot tien maal sneller gaat stromen dan normaal. Deze behandeling heeft daardoor ook een ontspannend effect en zorgt ervoor dat de huid er beter (gezonder) gaat uitzien. Het reinigt en stimuleert het hele lichaam, en vermindert de kans op ziektes. Ook kan op deze manier stress en chronische vermoeidheid vermeden worden. Klachten die behandeld kunnen worden met manuele lymfedrainage zijn onder andere oedeem (vocht) ten gevolge van een blessure, overbelasting of borstamputatie, voorhoofdsholte-ontsteking, chronische neusverkoudheid,  oorsuizen, hoofdpijn, littekenbehandeling, algehele vermoeidheidsklachten.


Kinesiotaping

Kinesio- of medical tape is een elastische tape die de spieren in hun functie ondersteunt zonder daarbij de beweging te beperken. Het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Een van de belangrijkste effecten van de tape is pijndemping door drukvermindering en circulatieverbetering. De tape heeft een liftende werking op de huid en de onderliggende structuren waardoor de bloedcirculatie en de lymfe-afvoer worden hersteld. Ook spieren en pezen herstellen hierdoor sneller.

Copyright © All Rights Reserved